Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

1 maart: start aangifte inkomstenbelasting 2015

Vanaf 1 maart kan Nederland aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2015 doen. Dit jaar hebben acht miljoen mensen een uitnodiging om online aangifte te doen ontvangen, waaronder 1,2 miljoen ondernemers die vanaf dit jaar voor het eerst ook aangifte kunnen doen via Mijn Belastingdienst.

‘Nu iedereen online aangifte kan doen is er een einde gekomen aan de oude manier van digitaal aangifte doen’, vertelde staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes maandagochtend bij de aftrap van de aangiftecampagne. Deze digitale aangifte begon twintig jaar geleden met de aangiftediskette, die al snel werd opgevolgd door een programma dat mensen op hun computer konden downloaden. Sinds dit jaar doet iedereen online aangifte inkomstenbelasting via MijnBelastingdienst of de app Aangifte 2015.

De vooraf ingevulde online-aangifte heeft grote voordelen. Mensen maken twee tot drie keer minder fouten. Hierdoor kan de Belastingdienst burgers en bedrijven beter van dienst zijn. En doordat de Belastingdienst efficiënter werkt, kan meer worden ingezet op controle waar dat nodig is. Dat zorgt voor hogere belastingopbrengsten. Daarnaast kost de online-aangifte voor particulieren en bedrijven minder tijd. Mensen die niets hoeven te wijzigen of aanvullen kunnen vliegensvlug aangifte doen via de app Aangifte 2015.

Berichtenbox
De online-aangifte past bij de ontwikkeling dat mensen steeds vaker digitaal zaken doen met overheid en bedrijfsleven. Zo hebben ruim 3,6 miljoen mensen inmiddels hun Berichtenbox op MijnOverheid geactiveerd, en komen er per dag 20.000 bij. Toch blijven er altijd mensen voor wie digitaal een te grote stap is. Deze groep wordt weliswaar steeds kleiner, maar de Belastingdienst blijft goed in de gaten houden wat deze groep precies nodig heeft aan hulp en ondersteuning.

Aangifte is mogelijk via Belastingdienst.nl/aangifte en voor mensen die de vooraf ingevulde gegevens niet hoeven aan te vullen of te wijzigen is de app Aangifte 2015 op smartphone of tablet te gebruiken. Vragen kunnen worden gesteld via Twitter @Belastingdienst, de Facebookpagina van de Belastingdienst en de Belastingtelefoon.

Zoals de minister al aangaf, kan je de belastingtelefoon niet voor alle vragen bellen. Uiteraard kunt u wel contact met ons opnemen. Onze specialisten helpen u graag verder.

Bron: http://www.accountancyvanmorgen.nl/Nieuws/Detail/1-maart-start-aangifte-inkomstenbelasting-2015

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden