Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Eén inlogmiddel voor ondernemers

Ondernemers hebben straks nog maar één inlogmiddel nodig om zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister te regelen. Op initiatief van het ministerie van Economische Zaken maken de Belastingdienst, UWV, de RDW, de Kamer van Koophandel (KvK), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de Gemeente Den Haag en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hierover afspraken.

Bedrijven kunnen vanaf oktober 2017 en 2018 gefaseerd gebruik gaan maken van het inlogsysteem eHerkenning voor het wijzigen van zakelijke gegevens zoals de aangifte omzetbelasting. Bestaande zakelijke inlogmiddelen worden op termijn afgeschaft. Doel van de maatregel is de lasten- en regeldruk voor ondernemers te verminderen.

Op dit moment hebben overheidsorganisaties het identificeren van zakelijke transacties nog op verschillende manieren geregeld. Voor zakelijke transacties met de overheid worden deze inlogmiddelen op termijn vervangen door eHerkenning, waarbij een sms als extra verificatie vereist is. Dit moet ondernemers kostenbesparing opleveren, bijvoorbeeld omdat ze minder vaak een bezoek hoeven te brengen aan een overheidsloket of omdat de ondertekening van veel documenten straks digitaal kan in plaats van fysiek.

Omzetbelasting en Handelsregister
eHerkenning wordt door de overheid al langer als identificatiemiddel gebruikt. Zo gebruikt bijvoorbeeld de Dienst Justis de online sleutel al voor het uitgeven van Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG). Door de vandaag aangekondigde grootschalige toepassing krijgen nagenoeg alle bedrijven te maken met eHerkenning.

Ondernemers gebruiken de digitale sleutel straks onder andere voor de aangifte omzetbelasting (Belastingdienst), voor het doorgeven van bedrijfswijzigingen in de registratie in het Handelsregister (KvK), het op bedrijfsnaam zetten van een voertuig bij de RDW of het indienen van ontslagaanvragen en verzuimmeldingen bij UWV.

De nieuwe online identificatie kost ondernemers volgens het ministerie jaarlijks niet meer dan enkele tientjes, afhankelijk van de leverancier.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

 

Bron: https://www.accountant.nl/nieuws/2017/6/een-inlogmiddel-voor-ondernemers/

 

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden