Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

‘Een op de vijf zzp’rs bezorgd om belastingaangifte’

Door toegewezen coronasteunmaatregelen moeten ondernemers dit jaar extra opletten bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Dit zorgt voor onrust onder zelfstandige ondernemers.

Dat blijkt uit onderzoek onder 737 Nederlandse zzp’ers, uitgevoerd door boekhoudapp Tellow. Maar liefst 20 procent van de ondervraagde zelfstandigen vreest voor de juistheid van de aangifte inkomstenbelasting over 2020 en een kwart is zelfs bang over het afgelopen coronajaar een naheffing te moeten betalen.

Een belangrijke reden voor de aangifte-angst onder zelfstandigen lijkt een gebrek aan kennis te zijn. Zo geeft ruim de helft van de respondenten aan onvoldoende financiële kennis te bezitten om de zakelijke aangifte inkomstenbelasting dit jaar zelf uit te voeren. Opvallend genoeg zegt 33 procent dit jaar de aangifte toch zelf te in te vullen bij de Belastingdienst, zonder enige ondersteuning van een boekhouder of belastingconsulent. Hoe jonger de zzp’er, hoe minder snel er hulp wordt ingeroepen voor de boekhouding. Van de jongste groep, zelfstandige ondernemers onder de 30 jaar, besluit 38 procent de aangifte toch zelf te doen tegen 28 procent van de oudste groep zzp’ers.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 50 procent van de zzp’ers het bijhouden van administratie verreweg het vervelendste aspect vindt van het zzp-schap. Vooral vrouwelijke zzp’ers zijn de financiële rompslomp liever kwijt dan rijk: maar liefst 55 procent van de vrouwelijke respondenten geeft aan de administratieve taken het minst te waarderen, tegenover slechts 40 procent van de mannen.

Heeft u een eenmanszaak? Ook dan kunt u bij NAHV Accountants terecht voor ondersteuning van uw financiële administratie en/of uw aangifte inkomstenbelasting.

Bron: https://www.accountant.nl/

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden