Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Fiscus legt komende tijd geen aanslagen box 3 op

De Belastingdienst legt “tot nader order” geen belastingaanslagen en beschikkingen op aan vermogen en spaargeld in box 3 van de inkomstenbelasting.

Burgers maakten eerder massaal bezwaar tegen de aanslagen, omdat de Belastingdienst met fictieve rendementen rekende. Daardoor kon het gebeuren dat mensen veel te veel belasting moesten betalen.

Aanleiding voor het stopzetten van de aanslagen is een arrest van de Hoge Raad van december 2021, dat stelde dat het sinds 2017 geldende box 3-stelsel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Hoge Raad vindt dat gedupeerden rechtsherstel moeten krijgen. Het arrest heeft “grote uitvoeringstechnische en budgettaire gevolgen”, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) aan de Tweede Kamer.

UITZONDERINGEN
Er zijn twee uitzonderingen op het besluit om voorlopig geen aanslagen en beschikkingen meer op te leggen: als er kans is dat de aanslag verjaart en als een burger er belang bij heeft dat het proces doorgang vindt. Dat laatste geldt volgens Van Rij bij voorlopige aanslagen, verliesverrekening en middelingsverzoeken.

Volgens de bewindsman zijn nog niet alle gevolgen van het oordeel van de Hoge Raad duidelijk. Van Rij weet nog niet hoeveel burgers in aanmerking komen voor rechtsherstel en wat de financiële gevolgen zijn. Het kabinet hoopt volgende maand meer te kunnen melden over de wijze van herstel.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.accountant.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden