Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Fouten in voorbeeldovereenkomsten die VAR vervangen

Er staan fouten in de voorbeeldovereenkomsten die de VAR gaan vervangen. Dat erkent staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. ‘Er is nu te veel onduidelijkheid over de nieuwe duidelijkheid’.

Nu blijkt dat in de voorbeeldovereenkomsten die op de site van de belastingdienst zijn gepubliceerd ook vrijwaringen voor opdrachtgevers staan die niet conform hun wettelijke aansprakelijkheid zijn, zegt Wiebes ‘spijt’ te hebben dat hij de betrokken (branche-) organisaties heeft toegezegd de voorbeeldovereenkomsten integraal te publiceren die door de Belastingdienst alleen maar zijn getoetst op ‘fiscaal relevante’ bepalingen.

Vrijwaring
In een aantal modelovereenkomsten staat een bepaling waarin de opdrachtnemer de opdrachtgever vrijwaart voor eventuele boetes of naheffingen van de Belastingdienst. Volgens Wiebes gaat het in die overeenkomsten om fiscaal niet-relevante bepalingen, ‘maar ze zijn wel fout en moeten worden gecorrigeerd’.

Het vervangen van de VAR door modelovereenkomsten zou meer duidelijkheid voor zzp’ers en opdrachtgevers moeten geven. Wiebes erkent dat er ‘nu te veel onduidelijkheid is over de nieuwe duidelijkheid’.

1 mei 2016
Per 1 mei 2016 komt de VAR te vervallen en start de implementatiefase, die loopt tot 1 mei 2017. Vanaf dat moment wordt het wetsvoorstel Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) gehandhaafd. De staatssecretaris zegde eerder toe om te voorzien in een onafhankelijke juridische toetsing van de modelovereenkomsten door een panel van experts.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: http://www.accountancyvanmorgen.nl/Nieuws/Detail/fouten-in-voorbeeldovereenkomsten-die-var-vervangen

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden