Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Groot onderhoud niet meer in één keer als kosten

Kleine rechtspersonen hebben momenteel bij het verwerken van de kosten van groot onderhoud de keuze uit drie opties. De eerste optie is de kosten van het groot onderhoud activeren en in de relevante jaren afschrijven. Optie twee is voorafgaand aan het groot onderhoud een voorziening vormen, en die laten vrijvallen in het jaar dat de kosten zich voordoen. De derde optie is de kosten direct nemen in het jaar waarin ze zijn gemaakt. De Raad voor de Jaarverslaggeving vindt deze laatste optie echter niet (meer) verenigbaar met de algemene verslaggevingsprincipes.

In de nieuwe Richtlijnen voor de jaarverslaggeving, geldend voor boekjaren ingaand op 1 januari 2018 of later, moet dus worden gekozen tussen activeren en afschrijven of een voorziening vormen. Als er gekozen wordt voor het vormen van een voorziening groot onderhoud, mag dit in een jaarrekening op commerciële grondslag retrospectief (met terugwerkende kracht) worden verwerkt. Dit houdt in dat het bedrag van de voorziening mag worden gesteld op de hoogte die de voorziening zou hebben gehad indien het stelsel de voorgaande jaren ook al was gehanteerd. Er mag dus een ‘inhaaldotatie’ worden gedaan.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

 

Bron: http://vaknieuws.fiscount.nl/nieuws/7741/2261/Groot-onderhoud-niet-meer-in-%EF%BF%BD%EF%BF%BDn-keer-als-kosten/more

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden