Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Nieuwe voorwaarden voor jaaraangifte BTW

Bent u ondernemer voor de BTW, dan moet u waarschijnlijk per kwartaal aangifte doen. Onder voorwaarden kunt u de Belastingdienst vragen om per jaar aangifte te doen. Per 1 januari 2014 wijzigen de voorwaarden voor deze jaaraangifte.

Start u een onderneming, dan bepaalt de Belastingdienst voor welke belastingen u een aangifte moet indienen en welk tijdvak er gaat gelden. Voor de BTW moet u meestal een kwartaalaangifte indienen. Het is echter mogelijk om hiervan af te wijken. Wilt u liever per jaar BTW-aangifte doen, dan kunt u dat schriftelijk verzoeken aan uw belastingkantoor. U komt alleen in aanmerking voor een jaaraangifte als uw onderneming per jaar minder dan € 1.883 betaalt. Daarnaast kunt u de Belastingdienst ook verzoeken om per maand aangifte te doen. Dat is uiteraard alleen voordelig als u maandelijks BTW terugkrijgt van de fiscus.

Per 1 januari 2014 nieuwe regels jaaraangifte

De voorwaarden voor het mogen indienen van de jaaraangifte gaan per 1 januari 2014 veranderen. U moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U betaalt per jaar minder dan € 1.883 aan BTW.
  • U levert per jaar voor minder dan € 10.000 goederen en diensten aan klanten in andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Dit zijn de zogenoemde intracommunautaire leveringen en diensten (nieuw).
  • U koopt per jaar voor minder dan € 10.000 aan goederen in andere EU-landen. Dit zijn de zogenoemde intracommunautaire verwervingen (nieuw).
  • U heeft geen vergunning artikel 23. Deze vergunning kunt u krijgen als u goederen importeert vanuit niet-EU-landen. Normaal gesproken moet u dan BTW betalen bij de douane. Heeft u echter een vergunning artikel 23, dan hoeft u niet bij de grens te betalen. U neemt de BTW dan op in uw BTW-aangifte (nieuw).

U moet aan al deze voorwaarden voldoen. Voldoet u op een gegeven moment niet meer aan één van deze voorwaarden, dan krijgt u een brief van de Belastingdienst en wijzigt het aangiftetijdvak weer.

Stel gratis uw vragen

Heeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!

Bekijk themapagina: de BTW-aangifte.

 

Bron: Rendement

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden