Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Van loondienst naar ondernemerschap

Er zijn mensen die al op jonge leeftijd weten dat ze ondernemer willen worden. Maar die ambitie kan ook veel later tot leven gewekt worden. Bijvoorbeeld wanneer u als werknemer ontdekt dat u meer kunt verdienen als u voor uzelf begint. Maar kunt u zo gemakkelijk overstappen naar een eigen bedrijf? Wanneer bent u eigenlijk ondernemer?

Het lijkt een gemakkelijke keuze. U werkt nu tegen een vast salaris, maar als u datzelfde werk doet tegen een bepaald uurtarief verdient u veel meer. En uw huidige werkgever kan u gewoon inhuren, dus u heeft werkzekerheid. Maar wordt u dan inderdaad als ondernemer beschouwd?

EEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMING
Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel is voor de Belastingdienst niet voldoende om u als ondernemer te zien. U moet een zelfstandige onderneming hebben, dus zelf bepalen hoe u uw onderneming inricht en hoe en wanneer u uw werkzaamheden uitvoert. Het gaat erom dat uw bedrijf financieel rendabel is, dat u erin kunt investeren en de boel enige tijd draaiende kunt houden. En u moet ondernemersrisico lopen, bijvoorbeeld omdat u afhankelijk bent van vraag en aanbod, omdat u het risico loopt dat uw opdrachtgevers niet betalen en omdat u aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming. Per kalenderjaar moet u bovendien minimaal 1.225 uren besteden aan uw onderneming om in aanmerking te komen voor fiscale ondernemersvoordelen zoals zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en startersaftrek.

SCHIJNZELFSTANDIGHEID
Met het oog op continuïteit is het de bedoeling dat u actief nieuwe klanten werft en dat u meerdere opdrachtgevers heeft. U mag wel als zzp’er bij uw oude werkgever aan de slag gaan, maar dat werk mag niet meer dan 70% van uw uren en omzet bedragen. En gaat u als zzp’er bij uw oude werkgever hetzelfde werk doen als u daar in loondienst deed? Dan is er sprake zijn van schijnzelfstandigheid omdat uw arbeidsrelatie te veel lijkt op de voortzetting van een dienstverband. Voorkom deze problemen en maak goede afspraken met uw oude werkgever. Stel een modelovereenkomst op volgens de wet DBA, zodat u zeker weet dat u – en de opdrachtgever – niet voor verrassingen komen te staan.

ALLES EERST GOED REGELEN
Het kan een prima keuze zijn om over te stappen van een vast dienstverband naar een eigen onderneming. Maar bereid u goed voor en wees u bewust van de gevolgen en de risico’s. Om na te gaan of uw ideeën levensvatbaar zijn, kunt u het beste een ondernemingsplan schrijven met een financiële onderbouwing en met een goed marktonderzoek als basis. Regel de juridische kant van de zaak goed: algemene voorwaarden, de rechtsvorm die u kiest, inschrijving KvK, modelovereenkomst. Bij de voorbereiding hoort ook aandacht voor verzekeringen die u nodig heeft. U loopt als zzp’er nu eenmaal andere risico’s dan als werknemer.

AANDACHT VOOR UW RISICO’S
Zo kunt u aansprakelijk gesteld worden als u met uw werk schade veroorzaakt. Wanneer u bedrijfsmiddelen aanschaft, kunnen die beschadigd raken of gestolen worden. En als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor uw inkomsten, ook als opdrachten een tijdje uitblijven, als u met vakantie gaat, als u door ziekte uit de roulatie bent en als u met pensioen gaat. Hoe zorgt u daarvoor?

Wilt u de risico’s van het ondernemerschap bespreken en u laten adviseren over passende oplossingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij werken samen met partijen die u hierin uitstekend kunnen bijstaan.

Bron: https://www.cfddespits.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden