Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Afschrijvingsbeperking gebouwen in eigen gebruik

Op gebouwen in eigen gebruik kunt u fiscale afschrijving toepassen zolang de fiscale boekwaarde hoger is dan 50% van de WOZ-waarde. Daar komt door het Regeerakkoord voor 2017-2021 verandering in. Vanaf 2019 zullen dezelfde regels gelden als voor gebouwen die worden verhuurd aan derden.

Afschrijving op beleggingsvastgoed
De fiscale afschrijving op gebouwen is al sinds 2007 beperkt. Afschrijving is alleen mogelijk indien de fiscale boekwaarde hoger is dan de zogenoemde bodemwaarde. Voor aan derden verhuurde gebouwen die voor de eigenaar beleggingsvastgoed vormen bedraagt deze bodemwaarde 100% van de WOZ-waarde. Het begrip “bodemwaarde” is overigens een puur fiscale term en heeft niets te maken met de waarde van de grond.

Gebouwen in eigen gebruik
In het Regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat het voornemen om de fiscale afschrijving op gebouwen in eigen gebruik onder dezelfde fiscale regels te laten vallen als die op beleggingsvastgoed. Voor gebouwen in eigen gebruik bedraagt de bodemwaarde op dit moment nog 50% van de WOZ-waarde. Vanaf 2019 moet dit percentage volgens het Regeerakkoord omhoog gaan naar 100%. Dit betekent dat afschrijving op gebouwen in eigen gebruik in veel minder gevallen mogelijk wordt.

Gevolgen van de afschrijvingsbeperking
De voorgenomen afschrijvingsbeperking zal vermoedelijk later dit jaar worden opgenomen in een voorstel tot wetswijziging. Indien het nieuwe regime daadwerkelijk ingaat per 1 januari 2019 heeft dit voor de toekomst ingrijpende fiscale gevolgen voor het afschrijvingspotentieel van gebouwen in eigen gebruik. Als u van plan bent te investeren in gebouwen die u zelf wilt gaan gebruiken, dient u derhalve terdege rekening te houden met deze afschrijvingsbeperking. Verder wordt een correcte bepaling van de WOZ-waarde van gebouwen in eigen gebruik extra belangrijk.

Het is zaak om voor zover mogelijk nu al rekening te houden met de voorgenomen afschrijvingsbeperking, en het overzicht te behouden over de fiscale gevolgen van uw beslissingen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: Deloitte

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden