Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Belastingdienst gaat soepel om met afleverdatum bedrijfsfietsen

Het ministerie van Financiën heeft vandaag besloten tot een soepele omgang met de afleverdatum voor bedrijfsfietsen. Dat meldt RAI Vereniging die hiervoor gelobbyd heeft. De fiscus roept nu een soepele omgang met afleverdatum in het leven voor fietsen die dit jaar nog worden aangeschaft (gefactureerd) in het kader van het bedrijfsfietsenplan, maar die door drukte pas volgend jaar afgeleverd kunnen worden.

Werkgevers die hun werknemers willen stimuleren met de (elektrische) fiets naar hun werk te komen, kunnen dit doen door een fiets ter beschikking te stellen of deze voor hen aan te schaffen. Op dit moment zijn er twee fiscale stimuleringsmaatregelen voor de aanschaf van een nieuwe fiets; de bedrijfsfietsenregeling en de werkkostenregeling (WKR). Vanaf 1 januari 2015 kan men alleen nog gebruik maken van de WKR.

De bedrijfsfietsenregeling loopt per 31 december aanstaande af. RAI Vereniging heeft in de aanloop naar het definitieve besluit over de werkkostenregeling steeds aangedrongen op een soepele omgang met afleverdatum bedrijfsfietsen. Zij voorzag dat bij afschaffing van de oude regeling rondom de bedrijfsfiets het afleveren van fietsen voor 31 december 2014 wel eens een probleem kon worden. Eén en ander door de grote vraag die er momenteel vanuit de markt op de fietsenhandel afkomt.

Normaal gesproken kijkt de Belastingdienst naar de afleverdatum van de fiets (het ‘genietmoment’) voor de bepaling onder welk regime de fiets valt. In dat geval geldt dus dat als de afleverdatum in 2015 is, deze onder de WKR valt. Gezien de eerder genoemde lange levertijden van nieuwe fietsen, lukt het werknemers niet in alle gevallen een fiets onder de ‘oude’ fiscale regeling geleverd te krijgen voor 31 december 2014. De Belastingdienst roept nu een soepele omgang met afleverdatum in het leven voor fietsen die dit jaar nog worden aangeschaft (gefactureerd) in het kader van het bedrijfsfietsenplan, maar die door drukte pas volgend jaar afgeleverd kunnen worden. Concreet komt dit erop neer dat voor een fiets die uiterlijk 31 december 2014 besteld én vergoed is door de werkgever tot en met 31 maart 2015 de regeling van 2014 nog geldt.

Met de huidige bedrijfsfietsenregeling kan een fiets belastingvrij worden vergoed/verstrekt of ter beschikking worden gesteld. Voorwaarde is dat de werknemer de fiets gebruikt op meer dan de helft van de dagen dat hij naar het werk reist en de catalogusprijs maximaal €749 bedraagt. Binnen de WKR kan ook een fiets worden aangeschaft, maar dit kan slechts uit een met andere regelingen (kerstpakket, parkeerplaatsen, personeelsuitjes) gedeeld budget van maximaal 1,2 procent van de totale loonsom.

Mocht u nadere vragen hebben over dit onderwerp dan kunt u uiteraard te allen tijde contact met ons opnemen.

 

Bron: http://www.accountancynieuws.nl/actueel/fiscaliteit/belastingdienst-gaat-soepel-om-met-afleverdatum.147747.lynkx#.VJQEFsCAPd

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden