Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Belastingdienst wijst ondernemers op mogelijkheid btw-verlegging na brexit

De Belastingdienst wijst ondernemers die regelmatig goederen afnemen vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) op de mogelijkheid om een vergunning voor btw-verlegging bij invoer aan te vragen. Dit in verband met de naderende brexit.

Als het VK zich op 29 maart 2019 terugtrekt uit de Europese Unie (EU) moeten ondernemers daarna aangifte doen over goederen die zij invoeren vanuit het VK. De Belastingdienst adviseert bedrijven om zich daarop voor te bereiden door het aanvragen van een artikel 23-vergunning (Wet op de omzetbelasting 1968).

Daarmee mogen ondernemers de btw bij invoer van goederen verleggen. Anders moeten zij bij het invoeren van goederen iedere keer aangifte doen en btw betalen bij de Douane. Met een vergunning wordt de te betalen btw over de invoer meegenomen bij de eerstvolgende btw-aangifte.

In de mailing is ook het aanvraagformulier voor de vergunning opgenomen. Bij inzending daarvan vóór 1 februari krijgen ondernemers een tijdige reactie vanuit de Belastingdienst. In de brief wordt ook aandacht gevraagd voor douaneformaliteiten die aan de orde zijn zodra het VK een ‘derde’ land geworden is.

Laat
Volgens de Belastingdienst is ondernemend Nederland “relatief laat met het realiseren wat de effecten kunnen zijn van een brexit en met het nemen van voorbereidende maatregelen”. Daarom heeft de fiscus koepelorganisaties zoals de NBA, SRA, NOB, RB en Noab geïnformeerd over de mailing. “Fiscaal dienstverleners kunnen vanuit hun deskundigheid en overzichtsrol een stimulerende rol spelen”, aldus de Belastingdienst.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.accountant.nl/nieuws/2019/1/belastingdienst-wijst-ondernemers-op-mogelijkheid-btw-verlegging-na-brexit/

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden