Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

‘Belastingdienst wordt steeds slimmer’

De Belastingdienst wordt steeds slimmer en slaagt er steeds beter in fraude of fouten te voorkomen bij het invullen van belastingformulieren, dat zei Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën woensdag in de Tweede Kamer.

Waarschuwen
Wiebes hield de Kamerleden voor dat het vooraf waarschuwen voor extra controles door de fiscus vaak een goed resultaat heeft. Zo kwam na een brief aan ondernemers over de btw-afdracht prompt 48 miljoen euro extra binnen.

VIA
Het meest effectieve instrument is de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) waarbij de fiscus volgens Wiebes in feite de belastingbetaler vooraf controleert. Dat is effectiever en goedkoper dan grootscheepse controles achteraf. In de VIA staan de meeste financiële gegevens van mensen al ingevuld, wat de aangifte makkelijker maakt en minder gevoelig voor fouten.

Controle
Bij de fiscus werkt sinds kort een team van wiskundigen en econometristen dat continu puzzelt op nog betere controlesystemen en analyses over bij wie en hoe het beste gecontroleerd kan worden. Wiebes omschreef het team als “een broeiende denktank van vernuft” dat steeds meer het achteraf handmatig door inspecteurs controleren van belastingaangiften overbodig maakt.

 

Bron: ElsevierFiscaal

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden