Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Belastingontduiking via cryptomunten aan banden gelegd

Voor wie de afgelopen jaren zijn bitcoins of andere cryptomunten niet heeft opgegeven bij de Belastingdienst, hebben strafadvocaten en belastingadviseurs een klemmend advies: verbeter die oude belastingaangiftes snel.

Straks krijgt de fiscus de bevoegdheid om zelf te kijken hoeveel vermogen iemand aan cryptovaluta heeft. Dat staat in een nieuwe EU-richtlijn over gegevensuitwisseling, die waarschijnlijk later dit jaar van kracht wordt, meldt Trouw.

Het innen van belasting over cryptomunten zoals bitcoin gaat tot op heden grotendeels op goed vertrouwen. De Belastingdienst moet maar hopen dat bezitters zelf eerlijk melding doen van hun cryptovermogen op hun aangifte, onder het kopje ‘overige bezittingen’.

Bij tal van instanties, zoals banken en pensioenfondsen, kan de Belastingdienst nu al gegevens opvragen over burgers. De fiscus kan zo nagaan hoeveel geld iemand bijvoorbeeld op zijn bankrekening heeft staan. Daarover liegen heeft dus niet veel zin. Straks geldt dat ook voor cryptovaluta. Uit een rondgang langs adviseurs blijkt dat zij hun klanten daarom aansporen om oude aangiftes te verbeteren waar nodig.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.accountant.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden