Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Deadline naleveren derden- of accountantsverklaring bij NOW 1 naar 20 april

De deadline voor het naleveren van de derden- of accountantsverklaring bij de vaststellingsaanvraag voor de NOW 1 is opgerekt naar 20 april 2022. Dat schrijft minister Karien van Gennip (van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin gaat zij ook in op de openstelling en kenmerken van de NOW 6.

Werkgevers die bij hun vaststellingsaanvraag hebben aangegeven dat zij nog niet over een derden- of accountantsverklaring beschikten, hadden veertien weken de tijd om de aanvraag aan te vullen met de verklaring. Het gaat op dit moment om 9.764 werkgevers. Voor een deel van deze groep was sprake van een deadline van 6 februari 2022. Ten behoeve van de eenduidigheid wordt deze deadline voor de hele groep nu 20 april 2022.

OVERNAME EN STARTERSMETHODIEK
Daarnaast meldt de minister dat de NOW 2 tot en met 5 op een punt worden aangepast. Het gaat om de situatie wanneer een bedrijf door middel van een zuivere aandelentransactie een bedrijf heeft overgenomen en op dit moment geen gebruik kan maken van de startersmethodiek voor de referentieomzet-berekening. Met de wijziging maakt de minister dat wel mogelijk, zoals in december is aangekondigd. Deze mogelijkheid wordt in de NOW 6 direct opgenomen of, als dat niet haalbaar is, zo snel mogelijk daarna in een aparte wijzigingsregeling aangepast.

NOW 6
Het loket voor de aanvraag van de NOW 6 (achtste aanvraagperiode, januari-maart 2022) opent op 14 februari 2022 en sluit op 13 april 2022. In de brief beschrijft de minister de belangrijkste parameters van de regeling. Die komen grotendeels overeen met de parameters voor de NOW 5, zoals bij de aankondiging van de regeling in december bekend is gemaakt.

Over de loonsomvrijstelling in de NOW 6 zou nog besluitvorming plaatsvinden. Het kabinet heeft besloten om dit percentage net als in de NOW 5 op 15 procent te houden. Er is een kleine wijziging in de berekening van de forfaitaire opslag, de opslag voor werkgeverskosten. Dit komt omdat het systeem waarin de loongegevens worden doorgegeven, de polisadministratie, is gewijzigd per 1 januari. De berekening van de NOW is daaraan aangepast om de vergoeding gelijk te houden.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.accountant.nl/

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden