Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Doet u zaken met Engeland?

Met ruim 150 dagen tot Brexit is er één ding vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Doet uw onderneming zaken met het Verenigd Koninkrijk? Zorg dan dat u de juiste voorbereiding treft. Door het vertrek wordt het Verenigd Koninkrijk een land buiten de EU en gaan andere handelsafspraken gelden dan binnen de EU. Vraag een EORI-nummer aan en doe de Brexit Impact Scan.

Brexit kan vooral voor midden- en kleinbedrijven tot ernstige financiële consequenties leiden. Ondernemers die niet de juiste papieren hebben, kunnen letterlijk voor een dichte slagboom komen te staan. Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb’ers, komen door Brexit voor het eerst in aanraking met de Douane door het exporteren uit of importeren naar de EU. Het is belangrijk dat deze bedrijven de benodigde voorbereidingen te treffen.

Extra formaliteiten
Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane, roept ondernemers met klem op zich zo snel mogelijk te melden bij de Douane: “Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en BTW-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na Brexit rekening houden met minimaal 7 extra formaliteiten. Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen voor de Douane.”

EORI-nummer aanvragen
Voor veel mkb’ers is zakendoen met een ‘derde land’ nieuw. Ongeacht de aard en omvang van de handel heeft iedere ondernemer hiervoor een EORI-nummer nodig. Dit nummer is gratis aan te vragen via Douane.nl/brexit. De doorlooptijd bedraagt ongeveer een week. Voor vragen over dit nummer en overige douanezaken is de Nationale Helpdesk Douane bereikbaar op (088) 156 66 55.

Brexit Impact Scan geeft mkb’ers advies op maat
Import of export, verse producten of textiel, iedere dag of 2 keer per maand: de manier waarop Nederlandse ondernemers zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verschilt enorm. Dit geldt ook voor de benodigde voorbereidingen op de Brexit. De Brexit Impact Scan brengt de persoonlijke situatie van ondernemers in kaart en geeft aan welke Douane-voorbereidingen en certificaten nodig zijn.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

 

Bron: https://ffd.pleio.nl/

 

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden