Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Einde fiscaal ondernemerschap medisch specialisten per 1-1-2015, tenzij…

De vrijgevestigde medisch specialist verliest per 1 januari 2015 zijn zelfstandig declaratierecht. Hierdoor eindigt voor hem volgens de staatssecretaris ook het fiscaal ondernemerschap. Ziekenhuizen en specialisten houden echter een keuze voor vrij beroep of loondienst. Dit staat in het Zorgakkoord dat in 2013 is gesloten. Kiest de specialist voor het vrije beroep, dan kan hij gebruikmaken van enkele samenwerkingsmodellen, waarbij de specialist zich kan verenigen in een maatschap of een BV. Deze vennootschappen kunnen vervolgens met het ziekenhuis een samenwerkingsovereenkomst sluiten.

De samenwerkingsovereenkomsten ter behoud van het fiscaal ondernemerschap van de vrijgevestigde medisch specialist zijn ontwikkeld in overleg met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten en het Ministerie van Financiën.

De staatssecretaris heeft inmiddels aangegeven dat toetsing door de Belastingdienst niet zal plaatsvinden op het model maar op de individuele situatie van de medisch specialist.

Bij de keuze voor vrij beroep of loondienst speelt het behoud fiscaal ondernemerschap een belangrijke rol maar ook andere kwesties kunnen gaan spelen.

De specialisten die in loondienst gaan werken verliezen hun fiscale faciliteiten zoals de aftrek van beroepskosten, de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Voor vragen kunt u contact opnemen met uw NAHV-accountant.

 

Bron: Fiscount

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden