Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Energiebesparingsplicht: zo voldoet u er aan

Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Dan moet u energiebesparende maatregelen nemen. Hebt u een kantoorpand, dan moet u vanaf 2023 zelfs minimaal energielabel C hebben. Voorkom boetes en ga direct aan de slag met onderstaande maatregelen. Wat kunt u zelf oppakken en wat moet u laten uitvoeren?

Nederland wil voor 2030 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Ondernemers krijgen daarom met steeds meer maatregelen te maken. De energiebesparingsplicht is daar een van. U moet daaraan voldoen als uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt. Ter vergelijking: dat is meer dan twintig keer het elektriciteits- en gasverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. Verbruikt u minder, dan geldt deze plicht niet voor u. 

Energiebesparingsplicht 2023

Geldt de energiebesparingsplicht voor u? Dan moet u alle energiebesparende maatregelen nemen die u binnen vijf jaar kunt terugverdienen. De energiebesparingsplicht gaat vanaf 2023 ook over maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder die geen energie besparen, maar wel CO2-uitstoot verminderen. Welke acties u precies moet (laten) uitvoeren controleert u met de erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML). 

Informatieplicht energiebesparing
Naast de energiebesparingsplicht hebt u ook een informatieplicht.
U geeft een keer in de vier jaar door welke energiebesparende maatregelen
u hebt genomen. Deze rapportage dient u in via het
 eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Energiebesparende maatregelen nemen

Een aantal maatregelen kunt u zelf uitvoeren, voor andere zult u hulp moeten inschakelen. Houd daarbij rekening met lange wachttijden vanwege een tekort aan installateurs.

Zelf uitvoeren

Met een paar relatief makkelijke ingrepen bespaart u direct op uw energieverbruik.

PLAATS TIJDSCHAKELAARS
Plaats tijdschakelaars op uw verlichting en ventilatie- en stookinstallaties. Zo verwarmt of koelt u uw pand niet onnodig buiten werktijden. En branden er geen lampen terwijl niemand aan het werk is.

Tijdschakelaars kunt u ook toevoegen op andere apparatuur, zoals kopieermachines en printers. Ook in ruststand verbruiken sommige apparaten energie.

BESPAAR OP VERLICHTING
Vervang uw verlichting door energiezuinige ledverlichting. Ledlampen gaan langer mee en verbruiken vijf keer minder stroom dan halogeen. Plaats bewegingssensors zodat uw ruimtes die niemand gebruikt niet onnodig verlicht.

VOORKOM TOCHT
Hebt u een pand waar bezoekers of medewerkers veel in- en uitlopen? Plaats deurdrangers op buitendeuren, dan sluiten ze na gebruik vanzelf.

Hebt u een winkelpand, dan kunt u ook op uw energiekosten besparen door de deur dicht te houden. Uit verschillende tests van brancheorganisatie INretail blijkt dat die besparing kan oplopen tot veertig procent. En dat een gesloten deur er niet voor zorgt dat klanten wegblijven.

Gebruik uw airco energiezuinig
Airco’s bieden verkoeling maar verbruiken veel stroom. Ga slim en zuinig om met uw airco
door deze bijvoorbeeld te combineren met zonwering en natuurlijk ventileren.

Laten uitvoeren

Voor ingewikkelde of specialistische energiebesparingsmaatregelen hebt u vakmensen nodig.

BEDRIJFSPAND ISOLEREN
Is uw bedrijfspand niet goed geïsoleerd, dan verdwijnt veel warmte of kou via de muren. Laat daarom uw spouwmuur isoleren. Daarnaast zorgt u met goede isolatie van uw warmwaterleidingen voor vermindering van warmteverlies.

VERVANG DUBBEL GLAS
Laat enkel of dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas. Zijn uw kozijnen ook toe aan vervanging? Kies dan voor HR+++ glas. Dit driedubbele glas isoleert het allerbest, maar is niet te plaatsen in dubbel glas kozijnen. Zijn uw kozijnen nog goed, dan kunt u kiezen voor HR++ glas. Dit isoleert veel beter dan normaal dubbel glas en kunt u gewoon in uw huidige kozijnen laten plaatsen.

Energiesubsidies en -regelingen

Of u nu kiest voor kleine ingrepen of grote acties: verduurzamen kost geld. De overheid komt u tegemoet met subsidies en financiële regelingen.

ENERGIE-INVESTERINGSAFTREK
Investeert u met uw bedrijf in energiebesparende maatregelen, kijk dan of u gebruik kunt maken van de regeling energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kunt u 45,5% van de investeringskosten van de energiebesparende maatregelen aftrekken van uw winst. Bekijk alle voorwaarden op de website van RVO.

Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen)

Heeft u financiering nodig om uw bedrijf te verduurzamen? De regeling BMKB-Groen helpt u daarbij. De overheid staat bij deze regeling garant als uw financier het geld van de lening niet terugkrijgt. Hierdoor is het risico voor de financier lager en krijgt u makkelijker een lening.

Indien u nog vragen heeft over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.kvk.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden