Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Extra corona-overbruggingskrediet voor kleine bedrijven

De Nederlandse staat maakt 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte (van tienduizend tot vijftigduizend euro). De regeling krijgt de naam Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) en is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen.

De overheid staat voor 95 procent garant (713 miljoen euro). Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal tienduizend en maximaal vijftigduizend euro. De looptijd is maximaal vijf jaar, en de rente bedraagt maximaal 4 procent. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige premie van 2 procent als vergoeding. De regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf vijftigduizend euro die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de KvK sinds op z’n minst 1 januari 2019.

In ieder geval de banken Rabobank, ABN Amro, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd leningen via de regeling aan te bieden. Andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C mogen de regeling ook aanbieden. Het feit dat de financiers nog steeds 5 procent van het risico dragen, zorgt volgens de overheid voor een zorgvuldige risicobeoordeling, zodat de leningen worden verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit. De banken hebben onder meer aangegeven zich te houden aan de Gedragscode Kleinzakelijke kredietverlening.

De KKC is een van de aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. De regeling wordt nu uitgewerkt en moet – net als eerder is gebeurd met andere noodmaatregelen – goedgekeurd worden door de Europese Commissie

“We kijken sinds de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie al of er meer steun nodig is”, zeggen minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Het streven is om de regeling vanaf half mei beschikbaar te hebben. Zo gauw meer bekend is, zal dat gecommuniceerd worden.

Ondernemers die gebruik willen maken van de regeling (en andere regelingen zoals de BMKB en GO) kunnen zich melden bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zzp’ers (TOZO) via de eigen gemeente. Richtlijnen voor winkels zijn te vinden bij de brancheorganisaties.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Bron: https://www.accountant.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden