Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Fiscale aftrek scholingsuitgaven vervalt, nieuw is het STAP-budget

In 2022 vervalt voor de inkomstenbelasting de aftrek scholingsuitgaven en in de plaats daarvan kan een ieder bij het UWV max. € 1.000,- aanvragen per jaar.

Betekent dit dat ook ondernemers (zzp’ers en eenmanszaken) opleidingskosten niet meer mogen opnemen als bedrijfskosten?

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven in de zin van artikel 6.27 van de Wet inkomstenbelasting 2001 niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. Studiekosten aangeven als bedrijfskosten in de onderneming blijft, onder voorwaarden, wel mogelijk. 

Studiekosten die een ondernemer maakt om zijn kennis te onderhouden voor het doel van de onderneming kan je aanmerken als zakelijke kosten. Deze kosten zijn daarom aftrekbaar van de winst als bedrijfskosten.

Kosten voor een studie die bedoeld is voor nieuwe kennisvergaring (zoals een opleiding met diploma en begeleiding) zijn echter geen zakelijke kosten. Dit zijn gewone studiekosten die voor de inkomstenbelasting in principe aftrekbaar waren. Deze studiekosten komen daarom vanaf 1 januari 2022 niet meer voor aftrek in aanmerking. 

Indien u nog vragen heeft hierover, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://ffd.pleio.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden