Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Geen belasting meer over spaargeld tot 4 ton

Over spaartegoeden tot 440 duizend euro hoeft straks geen belasting meer te worden betaald.

Minister Snel komt met een nieuwe regeling waardoor het spaarbedrag waarover Nederlanders geen belasting betalen flink omhoog gaat, in de huidige situatie naar 440.000 euro. “Dit wordt misschien wel de grootste wijziging van de inkomstenbelasting sinds 2001”, aldus Snel. Hij vindt het belangrijk zuinige Nederlanders tegemoet te komen, nu sparen door de lage rente weinig oplevert. Hij begrijpt dat spaarders de huidige regeling “onrechtvaardig” vinden.

Momenteel ligt de grens op 30.360 euro, 60.700 voor fiscale partners. Op het spaargeld boven die grens wordt belasting geheven, gebaseerd op een relatief hoge rentestand. Die rentestand werd zo berekend omdat sparen en beleggen op een hoop worden gegooid.

Maar door de lage rentestand, brengt beleggen veel meer op dan sparen. Spaargeld wordt in het plan van Snel dan losgetrokken van beleggen. De rente waarover belasting wordt geheven, wordt in de regeling vooraf vastgesteld, en zal “zoveel mogelijk aansluiten bij de werkelijke spaarrente”. Over die rente wordt 33 procent belasting geheven, maar de eerste 400 euro aan inkomsten zijn belastingvrij. Omdat Snel momenteel uitgaat van een rentestand van 0,09, komt hij zo uit op de grens van 440 duizend.

Spaarders die meer geld opzij hebben gezet, betalen voor het geld boven de grens alleen belasting over de daadwerkelijke rente, in plaats van het fictieve rendement dat de fiscus in het verleden hanteerde.

Tegelijkertijd worden Nederlanders die met geleend geld beleggen, zwaarder belast. Op die manier wil het kabinet dat de regeling – die in de wet moet worden opgenomen – budgetneutraal uitpakt.

Reacties
De regeringspartijen zeggen blij te zijn met het kabinetsbesluit. De VVD noemt het goed dat het kabinet de wens in vervulling laat gaan “om de spaarders te geven waar ze recht op hebben”. “Ze krijgen nu eindelijk waar voor hun spaargeld. De VVD pleit hier al langer voor en ik ben dan ook blij dat de kogel nu door de kerk is en spaarders worden ontzien”, zegt een woordvoerder.

Ook D66 is tevreden. Fractieleider Rob Jetten noemt het “goed dat Menno Snel de spaartaks radicaal hervormt”. “Geen spaartaks meer voor 1,35 miljoen (!) spaarders en een hogere belasting voor huisjesmelkers”, twittert hij over het besluit van zijn partijgenoot.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt dat besluit “belangrijk nieuws voor spaargeld” omdat sparen niet langer wordt bestraft met een belasting. Net als ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins is hij ook ingenomen dat Snel mensen fiscaal wil aanpakken die aandelen en extra huizen kopen met geleend geld.

De SGP is tevreden, maar de regeling mag wat deze partij betreft wel eerder van kracht worden. “De SGP heeft er altijd grote moeite mee gehad dat mensen een heffing moeten betalen over rendement dat er niet is. Heel terecht dat dat stopt, wel jammer dat het pas vanaf 2022 ingaat”, aldus Kamerlid Chris Stoffer.

Indien u nog vragen heeft over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Bron: https://www.accountant.nl/

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden