Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Grens Nationale Hypotheekgarantie gaat volgend jaar omhoog

Nationale Hypotheekgarantie is een mooi systeem om banken en huiseigenaren te beschermen tegen financiële risico’s. Om ervoor in aanmerking te komen, mogen de aanschafkosten niet boven een bepaalde grens uitkomen. Die grens gaat volgend jaar omhoog.

Een huis kopen is een van de belangrijkste financiële beslissingen in uw leven. Omdat het om veel geld gaat, moet risicovol gedrag voorkomen worden. De geldverstrekker houdt zich daarom aan bepaalde regels die onder meer bepalen welk hypotheekbedrag verantwoord is, gelet op uw (toekomstige) inkomsten. Daarnaast helpt de hypotheekrenteaftrek om de maandlasten betaalbaar te houden. En ten slotte is er de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dat bedoeld is om problemen – zowel voor de bank als voor u – op te lossen.

Verantwoorde en betaalbare hypotheek
NHG fungeert als vangnet wanneer u door veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt betalen. Denk aan het beëindigen van uw relatie, arbeidsongeschikt of werkloos raken of het overlijden van uw partner. U kunt dan financieel zo geraakt worden dat u in de problemen komt met uw hypotheek. NHG denkt in zulke situaties met u mee en kijkt samen met uw hypotheekverstrekker of u geholpen kunt worden. Blijkt dat verkoop uiteindelijk de enige optie is, dan moet u de hypotheek in één keer aflossen. Maar als de opbrengst van uw woning lager is dan de uitstaande hypotheek, heeft u een restschuld. Met NHG kan deze restschuld kwijtgescholden worden.

Lagere hypotheekrente
U betaalt voor NHG een eenmalig een premie van 1% over de totale lening. Deze premie is aftrekbaar voor de belasting. Bovendien rekenen banken voor een NHG-hypotheek een lagere rente, omdat ze meer zekerheid hebben dat de hypotheek wordt afgelost. U heeft uw kosten daardoor snel terugverdiend.

NHG-grens omhoog
Om voor NHG in aanmerking te komen, mogen de aanschafkosten van uw woning niet boven een bepaalde grens uitkomen. Die grens staat nu op 265.000 euro, maar gaat per 1 januari 2019 naar 290.000 euro. Uw hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van uw woning. Maar als u energiebesparende maatregelen gaat treffen in uw woning, mag de NHG-hypotheek 106% van de woningwaarde bedragen, maximaal dus 307.400 euro.

Koopplannen uitstellen?
Zoekt u een woning in de prijsklasse tussen 265.000 en 290.000 euro? Dan kan de stijging van de NHG-grens een reden zijn om uw koopplannen over de jaarwisseling heen te tillen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

 

Bron: https://www.cfddespits.nl/

 

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden