Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Hoe kan de overwaarde het beste uit de woning gehaald worden?

U kunt overwaarde uit uw woning halen voor verschillende doeleinden: aanvulling van pensioen, schenken aan de kleinkinderen en alles wat hiertussen zit.

Deze vraag is zeker niet van de laatste tijd, alhoewel de stijgende huizenprijs (en versobering van voorzieningen) hier wel aan bijdraagt. Vandaag de dag kunt u op 4 manieren uw overwaarde verzilveren:

Hypotheek verhogen
De meest eenvoudige vorm van verzilveren is om de huidige hypotheek te verhogen of een nieuwe verhoogde hypotheek af te sluiten. Toetsing vindt plaats op basis van je inkomen en de waarde van de woning. Als dit past kan je een deel van de overwaarde opnemen voor de aankoop van een vakantiewoning of het aflossen van kredieten bijvoorbeeld.

Opeet hypotheek
Er zijn vandaag de dag enkele aanbieders die voor het verzilveren zelfs een speciaal hypotheekproduct hebben gemaakt (net als ik 20 jaar geleden…), de Verzilverhypotheek of Overwaarde hypotheek zijn de bekende namen. Bij deze producten, die pas openstaan vanaf 60 jaar of AOW leeftijd, wordt niet getoetst op je inkomen maar op de overwaarde. Je kan deze overwaarde met een éénmalige opname of een periodieke opname uit de waarde van de woning halen. De rente over deze opname wordt bij de hypotheekschuld opgeteld (en wordt jaarlijks dus hoger).

Lening afsluiten bij gemeente
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt ook financieringsoplossingen. Afhankelijk of uw gemeente deze aanbiedt kan je hier terecht voor een Blijverslening en/of een Verzilverlening.

Bij de Blijverslening wordt getoetst of je inkomen voldoende is om de maandlast te kunnen betalen. Bij de Verzilverlening wordt je inkomen niet getoetst, de rente over deze opname wordt bij de hypotheekschuld opgeteld (en wordt jaarlijks dus hoger). Gemeenten bepalen zelf of en welke leningen van SVn ze aanbieden. De Verzilverlening is beschikbaar vanaf 10 jaar voor de AOW leeftijd.

Verkopen en terug huren
De laatste vorm om de overwaarde te verzilveren is je huis te verkopen (of enkel de grond) aan een organisatie en deze dan terug te huren. De te ontvangen waarde bij een dergelijke commerciële constructie bedraagt dan ca. 80% tot 90% van de marktwaarde en je betaalt dan een marktconforme huur. Ook kan je de woning verkopen aan een derde (of kinderen) en deze terug huren.

Elk van bovenstaande mogelijkheden kent zijn voordelen en nadelen. In overleg met cliënten zullen wensen en doelen eerst zoveel mogelijk concreet gemaakt worden en inzichtelijk worden gemaakt op basis van financiële planning. Daarna wordt de meest passende constructie hierin toegepast.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: www.kuiperfp.nl/

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden