Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Hoe ver is uw mkb-onderneming met voorbereiding Brexit?

Op 29 maart 2019 is de Brexit een feit. Veel mkb-ondernemers die een zakelijke relatie onderhouden met bedrijven in het Verenigd Koninkrijk bereiden zich voor op de komende veranderingen. Maar wat houden die in en wat kunt u het beste doen?

Brexit voor mkb-ondernemers
Voor mkb-ondernemers kan de Brexit ingrijpender gevolgen hebben dan voor grotere ondernemingen. Dat heeft twee oorzaken:

 1. Veelal doen mkb-ondernemers zaken met een beperkter aantal leveranciers en afnemers. Mkb-ondernemingen beschikken doorgaans ook over minder mensen die gespecialiseerd zijn in internationale handelsafspraken met uiteenlopende landen van buiten de EU. Na de Brexit zal het VK één van die landen zijn.
 2. Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid. Als de EU en VK niet voor 29 maart 2019 tot een ‘Brexit-deal’ komen, moet u na de Brexit uitgaan van een WTO-verdrag en de regels die daaraan vast zitten. Echter, het kan ook zo zijn dat de onderhandelingen erin resulteren dat het VK deel blijft uitmaken van de douane-unie. Mocht dat laatste inderdaad lukken, dan zou dat u veel tijd en energie schelen.

Gelukkig kunt u een aantal zaken al wel voorbereiden, zonder dat ze te veel van uw tijd opeisen.

Scan voor eerste verkenning
Ten eerste kunt u de Brexit impact scan doen. Deze invullen helpt u op twee manieren:

 1. U krijgt per thema inzicht in de gevolgen van de Brexit voor uw onderneming.
 2. U krijgt direct adviezen waarmee u aan de slag kunt. Afhankelijk van uw ervaring met het zakendoen met ‘derde landen’ krijgt u een lijst met tips of juist een beperkt aantal aandachtspunten te zien. De geleverde tips vormen een goed uitgangspunt om u voor te bereiden.

De volgende thema’s komen aan bod bij het invullen van de scan:

 • Export
 • Import
 • Diensten
 • Transport
 • Toelevering
 • Digitale data en diensten (privacy wetgeving)
 • Intellectueel eigendom
 • Vestiging
 • Concurrentie en Markt.

Na het invullen van de scan hebt u op al deze gebieden zicht op de impact van de Brexit (zonder Brexit-deal) op uw onderneming, compleet met bijbehorende adviezen.

Als uit de Brexit impact scan blijkt dat uw bedrijf geraakt wordt door de nieuwe status van de VK als land buiten de EU, dan kunt u de kosten van een adviseur die u helpt bij de daadwerkelijke voorbereiding beperken door gebruik te maken van een Brexit-voucher.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.
Bron: https://www2.deloitte.com/

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden