Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Huiseigenaren mogen hypotheek boetevrij vervroegd aflossen

Huizeneigenaren mogen bij de grote hypotheekverstrekkers hun hypotheek volledig vervroegd aflossen zonder dat ze hiervoor een boeterente moeten betalen. Dat komt door de sterk gestegen hypotheekrente. Voorheen mocht jaarlijks maximaal 10 procent van de hoofdsom van de hypotheek boetevrij afgelost worden.

Het gaat om klanten met een hypotheekrente die lager is dan de huidige rente van hetzelfde product. Volgens ING kan er nu kosteloos afgelost worden als gevolg van “de huidige rentestand”. De rentepercentages bij hypotheekverstrekkers zijn in het afgelopen jaar ruimschoots verdubbeld.

ING wijst erop dat het beleid niet is veranderd. “Het is altijd al mogelijk geweest om je hypotheek boetevrij af te lossen als je als klant een lager percentage betaalt dan de rente van het product is op dat moment. Omdat de rente van het product nu hoger is, is dit je kans om meer dan 10 procent af te lossen”, zegt een woordvoerster.

Ook bij ABN Amro en Rabobank kunnen klanten in één klap vergoedingsvrij af van hun hypotheek. “Vanwege de gestegen rente hebben nu heel veel klanten een lagere rente dan de marktrente. Ze mogen dus zonder boete af van hun hypotheek”, vertelt een ABN-woordvoerder. Het “overgrote deel” van de hypotheekklanten bij ABN komt hiervoor in aanmerking.

Volgens een woordvoerster van Rabobank is het al langere tijd mogelijk om meer dan de 10 procent boetevrij af te lossen. “Het is niks nieuws, dat staat gewoon in de voorwaarden”, aldus de zegsvrouw.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.taxlive.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden