Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Implementatiewetsvoorstel richtlijnen btw-heffing vouchers in Wet OB

Er komen nieuwe regels voor de btw-heffing bij uitgifte, (door)verkoop en inwisseling van cadeau- en waardebonnen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig en voor meervoudig gebruik. Bij vouchers voor enkelvoudig gebruik vindt de btw-heffing – net als nu – plaats bij uitgifte en bij elke doorverkoop. Bij de vouchers voor meervoudig gebruik vindt de btw-heffing plaats bij inwisseling. Ook wijzigt de maatstaf van heffing bij belaste transacties met vouchers. Dit staat in een wetsvoorstel ter implementatie van de nieuwe btw-richtlijn die de btw-afhandeling van vouchers binnen de EU harmoniseert. De richtlijn heeft geen gevolgen voor kortingsvouchers.

De nieuwe richtlijn moet dubbele heffing, geen heffing of andere ongewenste gevolgen voorkomen van de huidige – per lidstaat verschillende – btw-afhandeling van vouchers. Er zijn drie soorten vouchers: vouchers voor eenvoudig gebruik (te gebruiken voor een enkel doel), vouchers voor meervoudig gebruik (te gebruiken voor meerdere doelen) en kortingsvouchers. De nieuwe richtlijn raakt vooral de vouchers voor meervoudig gebruik.

Andere gevolgen
In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel wordt ook aangegeven welke gevolgen de nieuwe btw-regels voor vouchers hebben voor bestaande uitvoeringsbesluiten voor:

  • zegels en waardebonnen;
  • cadeaubonnen;
  • telefoonkaarten.

Inwerkingtreding
De nieuwe btw-regels treden uiterlijk op 1 januari 2019 in werking. Op vouchers die voor die datum zijn uitgegeven blijft de oude wetgeving van toepassing.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: http://vaknieuws.fiscount.nl/nieuws/7342/2265/Implementatiewetsvoorstel-richtlijnen-btw-heffing-vouchers-in-Wet-OB/more

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden