Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Legal Entity Identifier (LEI) voor beleggende ondernemer

Sinds 3 januari 2018 moet elke ondernemer of rechtspersoon die aandelen, obligaties of derivaten heeft een Legal Entity Identifier (LEI) bezitten. Voor elke entiteit met een KvK-nummer en een beleggingsrekening hebt u een LEI nodig.

Bij elke nieuwe aanvraag en bij elke verlenging moet u verder sinds 20 december 2017 zogenoemde “Level 2 Data” verstrekken. In juni 2018 is een actie gestart om deze gegevens versneld uit te vragen. Hebt u voor de vermelde datum de vereiste gegevens niet verstrekt, dan wordt of is uw LEI op “inactief” gezet.

Wat is een LEI?
Een LEI bestaat uit een unieke code van 20 tekens. Aan deze code zijn gegevens gekoppeld waarmee rechtspersonen die deelnemen aan financiële transacties te identificeren zijn.

  1. De aan de LEI gekoppelde gegevens zijn in de eerste plaats de officiële naam en het geregistreerde adres van de entiteit. Dit zijn de zogenoemde Level 1 Data.
  2. Daarnaast is vanuit oogpunt van transparantie besloten dat aan iedere LEI informatie gekoppeld moet worden over de eigendomsstructuur van de entiteit. Zo wordt voor iedere entiteit duidelijk welke onderneming de (uiteindelijke) eigenaar is. Dit zijn de zogenoemde Level 2 Data.

LEI aanvragen of opnieuw activeren
Hebt u op korte termijn een Legal Entity Identifier nodig in verband met financiële transacties? Dien uw aanvraag dan zo spoedig mogelijk in. Uw aanvraag wordt pas verwerkt na betaling van de factuur.
Als u zelf uw LEI beëindigd heeft, kunt u deze opnieuw activeren met een nieuwe aanvraag. Is uw LEI echter vervallen doordat u de Level 2 Data niet hebt verstrekt? Dan kunt u het verlengingsformulier invullen om uw LEI te activeren. Bij deze verlenging verstrekt u de vereiste Level 2 Data.

Andere situaties waarin uw LEI kan vervallen:

  • De LEI is gekoppeld aan de rechtsvorm van uw onderneming. Wijzigt deze rechtsvorm en uw KvK-nummer, dan vervalt de LEI. Voor de nieuwe rechtsvorm dient u een nieuwe LEI aan te vragen.
  • Bij uitschrijving van de rechtspersoon of onderneming uit het handelsregister.

Wil u meer lezen over dit onderwerp? Via de volgende links vindt u informatie over LEI in Nederland of internationaal. Ook kunt u direct zelf zoeken in LEI Data.

Indien u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www2.deloitte.com/

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden