Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Ondernemer betaalt per 1 oktober belastingschuld af

Heeft u brieven van de Belastingdienst ontvangen over het terugbetalen van uw belastingschuld? Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers belastingschulden, die ontstaan zijn door bijzonder uitstel van betaling, afbetalen. Hoe dit werkt leest u in dit artikel.

Ondernemers die door de coronacrisis betalingsproblemen hadden, konden tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 bijzonder uitstel van belastingbetaling aanvragen bij de Belastingdienst. Sinds 1 april moet u nieuw opkomende belastingen weer gewoon op tijd betalen. Heeft u bijzonder uitstel van belastingbetaling gekregen? Dan heeft u brieven van de Belastingdienst gekregen met informatie over de hoogte van de schuld en de betalingsregeling.

BELASTINGSCHULD BIJZONDER UITSTEL TERUGBETALEN
U krijgt van oktober 2022 tot november 2027 de tijd om de belastingschuld af te lossen. U betaalt elke maand een vast bedrag. Dit maandbedrag staat in een brief die u van de Belastingdienst krijgt. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn is 31 oktober 2022. U kunt ook eerder starten met afbetalen.

PROBLEMEN MET TERUGBETALEN
Lukt het u niet om de belastingschuld bijzonder uitstel vanaf oktober terug te betalen? Kom dan zo snel mogelijk in actie om uw problemen op te lossen. De regel is dat ondernemers deze belastingschuld helemaal moeten afbetalen. Dit betekent dat alleen in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid bestaat van (gedeeltelijke) kwijtschelding van belastingschuld.

Schulden hoeft u niet alleen op te lossen. Er zijn organisaties, zoals schuldhulpverleners, die u hier, soms gratis, bij helpen. Het stappenplan schulden helpt u bij het in kaart brengen en oplossen van uw schulden.

PROBLEMEN MET BELASTINGBETALING NA 1 APRIL
Sinds 1 april moeten ondernemers belastingen gewoon betalen en is bijzonder uitstel aanvragen geen optie. Misschien kunt u wel regulier belastinguitstel of een betalingsregeling krijgen als het niet lukt om op tijd uw nieuw opkomende belasting te betalen. Dit heeft géén gevolgen voor de betalingsregeling of de hoogte van de belastingschuld die u opbouwde tijdens het bijzonder uitstel van betaling.

VERSOEPELING BETALINGSREGELING
Voor sommige ondernemers wordt het mogelijk om de aflossingstermijn van de coronabelastingschuld te verlengen van vijf naar zeven jaar. Ook wordt het mogelijk om eenmalig een betaalpauze van drie maanden in te lassen en om per kwartaal te betalen in plaats van per maand. Wilt u in aanmerking komen voor deze aangepaste betalingsregeling? Binnenkort kunt u een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Op dit moment kan dat nog niet.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.kvk.nl/

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden