Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Ondernemers kunnen coronaschuld nu niet terugbetalen

Brancheverenigingen en ondernemersorganisaties roepen in de Volkskrant de overheid op snel met een nieuw steunpakket te komen voor het mkb, anders volgen fors meer faillissementen. Die waarschuwing sluit aan bij twee recente webinars over coronaschulden.

Veel ondernemingen zijn niet in staat om vanaf deze maand het teveel aan ontvangen coronasteun én de voor twee jaar uitgestelde loonbelasting terug te betalen, waarschuwen branche- en ondernemersorganisaties in de krant. “De schulden stapelen zich op”, aldus Maurice Crusio, voorzitter van kappersvereniging Anko.

Na de coronajaren jaagt nu de inflatie de schulden van ondernemers op. Juist sectoren die zich net hebben hersteld van de coronacrisis, zien zich nu geconfronteerd met prijsstijgingen die niet allemaal kunnen worden doorberekend.

SLEEPANKER
Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, mogen ondernemers niet worden afgerekend op de alles overstijgende en wereldwijde crises, die resulteren in een torenhoge inflatie. In de Volkskrant nuanceert hij het beeld van een florerende middenstand die grote winsten boekt. “Het overgrote deel van de midden- en kleinbedrijven heeft gemiddeld zeven werknemers, daar komen geen miljoenen binnen. Onze achterban herkent zich niet in het frame dat het zo goed gaat.”

Vonhof stelde recent, bij de opening van een NBA Helpt-webinar over coronaschulden, al dat veel ondernemers in de problemen gaan komen. De coronaschulden zijn “een sleepanker dat je achter je aantrekt”, aldus de MKB Nederland-voorman. De hoge inflatie legt tegelijk “een enorm beslag op de marges”. Vonhof riep accountants op vooral duidelijk te zijn naar opdrachtgevers en als adviseur de ondernemer zoveel mogelijk te helpen met prognoses en kostenbesparingen.

Naast de NBA organiseerden ook MKB-Nederland en VNO-NCW zelf eind september een webinar over het terugbetalen van uitgestelde belastingen. Daar werd door de NBA ook inhoudelijk aan bijgedragen. 

VORDERINGEN
Voor een deel van de bedrijven komt de redding mogelijk te laat. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakte recent bekend nog dit jaar zo’n tweeduizend vorderingen aan ondernemers over te dragen aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Het betreft vooral mkb-bedrijven die niet reageerden op aanmaningen om te veel uitgekeerde voorschotten aan TVL (tegemoetkoming vaste lasten) terug te betalen. Namens MKB Nederland roept Vonhof die bedrijven op zich alsnog te melden bij de Belastingdienst. Accountants doen er goed aan te bewaken of hun klanten al met terugbetaling bezig zijn, benadrukt de NBA.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.accountant.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden