Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Ondernemers profiteren vaker van financieringsaanbod

Bedrijven maakten in het afgelopen jaar vaker gebruik van garanties en leningen van de overheid voor kredietverstrekking. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die minister Kamp van Economische Zaken vandaag naar de Kamer stuurt.

Kamp: “Het is positief dat meer ondernemers de financiering rond krijgen met een steun in de rug vanuit de overheid. De cijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn. Toch ondervinden nog te veel ondernemers problemen bij het aantrekken van krediet. Er blijft dus werk aan de winkel voor zowel de banken als de overheid.”

Krediet voor mkb toegenomen

Ruim 1000 bedrijven hebben in 2014 een Qredits-microkrediet tot 50.000 euro ontvangen. Mkb’ers met een haalbaar plan komen hiervoor in aanmerking als zij geen toegang hebben tot reguliere financiering via de bank. In totaal is er afgelopen jaar voor € 18,6 miljoen euro aan microkrediet verstrekt, ten opzichte van € 16,4 miljoen in 2013.

In 2014 is er daarnaast een recordbedrag van € 24,4 miljoen in startende ondernemingen geïnvesteerd door investeringsfondsen via SEED-Capital. Door deze overheidsregeling wordt het risico voor investeerders verminderd, zodat zij eerder besluiten om te investeren in kansrijke startende ondernemingen.

Vaker garantstelling

Ondernemers hebben afgelopen jaar vaker gebruik gemaakt van de overheidsgarantstelling voor leningen tussen € 1,5 miljoen en € 50 miljoen. Met deze Garantstelling Ondernemingsfinanciering (GO) worden banken eerder over de streep getrokken om investeringsplannen te financieren. Ten opzichte van 2013 is het budget voor de realisatie van garanties gestegen van € 62 miljoen in 2013 naar € 109 miljoen euro in 2014 (stijging van 75%). Daarnaast stijgt het gebruik van de Borgstellingsregeling voor het mkb (BMKB) voor leningen tot € 3 miljoen met circa 10% naar € 372 miljoen, waarmee garanties kunnen worden verleend. Bijna 2000 mkb-bedrijven profiteren van de geboden mogelijkheid om met overheidsgarantie krediet aan te trekken. Met steun van de rijksoverheid staat er nu voor circa 7 miljard euro uit aan financiering voor mkb-bedrijven.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neemt u dan gerust contact met ons op.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2015/02/03/ondernemers-profiteren-vaker-van-financieringsaanbod.html

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden