Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Ontheffing btw-aangifteplicht voor particuliere zonnepaneelhouders

Particuliere zonnepaneelhouders die zich bij de aanschaf van zonnepanelen hebben laten registreren als btw-ondernemer, moeten sindsdien periodiek btw-aangifte doen. Aan die aangifteplicht is per 1 januari 2015 een einde gekomen. Dat staat in een brief van de Belastingdienst die eind maart jl. is gestuurd aan zonnepaneelhouders. De reden is dat zonnepaneelhouders na toepassing van de kleineondernemersregeling geen btw verschuldigd zijn. Dat is alleen anders als er in een jaar bijzondere kosten aan de panelen zijn. Aan de ontheffing zijn wel voorwaarden verbonden….

Particuliere zonnepaneelhouders hoeven geen btw-aangifte meer te doen, mits:

  • zij geen andere met btw belaste activiteiten verrichten dan het leveren van zonne-energie;
  • zij de facturen met betrekking tot de zonnepanelen 7 jaar bewaren. Denk hierbij aan facturen van de aanschaf, het onderhoud en de reparatie en toebehoren en aan de facturen (jaarafrekening) van de energiemaatschappij.

Als een zonnepaneelhouder niet meer aan de voorwaarden voldoet, moet hij dat melden bij de Belastingdienst. In dat geval vervalt de ontheffing. De zonnepaneelhouder die geen aangifteplicht heeft, behoudt wel zijn aftrekrecht, bijvoorbeeld van de btw op de aankoop van nieuwe panelen of van de btw op de kosten aan bestaande panelen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

 

Bron: http://nieuwssignalen.fiscount.nl/nieuws/4583/989/Ontheffing-btw-aangifteplicht-voor-particuliere-zonnepaneelhouders/more

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden