Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Prijs aanpassen met prijsindexatie

Wilt u uw verkoopprijzen aanpassen? Bijvoorbeeld omdat uw kosten stijgen door hogere inkoopprijzen. U kunt hiervoor een prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruiken. U indexeert dan uw prijzen.

WAT IS EEN PRIJSINDEX?
Een prijsindex laat met een cijfer zien hoe de prijs van een product of dienst is veranderd ten opzichte van een bepaalde basisperiode. Deze basisperiode heeft het indexcijfer 100. Wanneer het jaar 2015 de basisperiode is, dan geldt: 2015 = 100. Een indexcijfer van bijvoorbeeld 105 in januari 2022 betekent dan een prijsstijging van 5% sinds 2015.

Het CBS publiceert verschillende prijsindexen op StatLine, die u kunt gebruiken om uw prijzen aan te passen.

WAAROM EEN CBS-PRIJSINDEX GEBRUIKEN?
Door een prijsindex te gebruiken, bent u duidelijk naar uw klanten over hoe u uw prijzen aanpast. Het CBS berekent de prijsindexen door uitgebreid onderzoek te doen naar de prijzen van producten en diensten in Nederland. Iedereen kan de prijsindexen bekijken. De indexen zijn een betrouwbare bron voor prijsontwikkelingen. In veel contracten en algemene voorwaarden staat daarom dat prijzen worden aangepast op basis van een CBS-prijsindex.

Regels bij prijzen bepalen en aanpassen
U mag uw prijzen meestal op elk moment verhogen of verlagen. Er zijn uitzonderingen. Heeft u bijvoorbeeld een bestaande prijsafspraak met een klant? Dan mag u de prijs alleen aanpassen als dat in de algemene voorwaarden staat. Lees meer over de regels voor prijzen.

WELKE PRIJSINDEXEN KUNT U GEBRUIKEN?
De meest gebruikte index voor prijsaanpassingen is de Consumentenprijsindex (CPI). Het CBS gebruikt de CPI om inflatie te meten. De index laat de prijsveranderingen zien van goederen en diensten die consumenten kopen. Zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Andere veelgebruikte prijsindexen zijn:

Wat is inflatie?
Inflatie is de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten. Geld wordt daardoor minder waard.

U kunt met hetzelfde bedrag dan minder kopen.

NIEUWE PRIJS BEREKENEN EN BEKENDMAKEN
Heeft u een prijsafspraak met uw klant? Dan mag u de prijs alleen veranderen als dat in de algemene voorwaarden staat. Verder zijn er geen regels over het indexeren van uw prijzen. Wel komt het professioneel over als u aan uw klanten kunt uitleggen wanneer en waarom u uw prijzen aanpast. En hoe u de prijzen heeft aangepast.

Lees hoe u uw nieuwe verkoopprijs berekent in het stappenplan prijs indexeren.

FEITEN EN CIJFERS: STIJGEN OF DALEN DE PRIJZEN?
Deze grafiek toont de prijsontwikkeling per jaar van de consumentenprijsindex (CPI). De CPI is de meest gebruikte index voor prijsaanpassingen en laat de prijsveranderingen zien van goederen en diensten die consumenten kopen. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden