Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Private lease voor zzp’ers

Heeft u als ondernemer een auto nodig? Als zzp’er kunt u de auto ‘op de zaak’ zetten. Of u kunt in privé een auto kopen en deze deels zakelijk gebruiken. Een andere optie is private lease: het in privé leasen van een auto.

Eind 2023 reden in Nederland zo’n 235.000 auto’s rond via een private leaseconstructie. Voor zzp’ers kan private lease interessant zijn in plaats van het zakelijk gebruik van een privéauto of een ‘auto op de zaak’.

WAT IS PRIVATE LEASE?

Private lease is het als privépersoon leasen van een auto voor een vast bedrag per maand. Dit is voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Daarnaast betaalt u zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. U huurt de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Daarna levert u de auto weer in.

Bent u zzp’er en denkt u na over private lease? Dan is het goed om te weten dat er verschil is tussen het in privé leasen en zakelijke lease. Een in privé geleasete auto staat niet in de administratie van je bedrijf. U mag de leasekosten dan niet zakelijk aftrekken. U heeft niet te maken met bijtelling.
Bij het zakelijk leasen mag u de leasekosten wel aftrekken. Gebruikt u de zakelijke leaseauto ook privé? Dan krijgt u te maken met bijtelling. 

WAAROM PRIVATE LEASE?

GELD BLIJFT BESCHIKBAAR VOOR BEDRIJF
Spaargeld kunt u voor iets anders gebruiken als u kiest voor private lease. Bijvoorbeeld voor uw bedrijf of voor privé-uitgaven. Bij private lease koopt het leasebedrijf de auto. Zelf betaal u een vast maandbedrag.

ZEKERHEID VAN UITGAVEN
Met een private leasecontract weet u wat u maandelijks kwijt bent. U heeft geen zorgen over onvoorziene kosten zoals garagekosten of kosten voor het wisselen van banden. Naast het maandtarief betaalt u wel zelf uw brandstof.

GEEN HOGE RENTE VOOR LENING
Heeft u geen spaargeld voor de aanschaf van een auto? Dan kan private lease een betere optie zijn dan een lening afsluiten. Dit soort kredieten hebben vaak hoge rentes en zijn daardoor duur. Private lease is dan een minder dure optie.

GEEN BIJTELLING VOOR ZZP’ERS
Als u de auto in privé leaset, heeft u geen bijtelling. Het contract sluit u namelijk privé af, buiten uw onderneming om. Bijtelling voorkomen is een van de voordelen van in privé een auto leasen. Gebruikt u de auto ook zakelijk? In 2024 kunt u per zakelijk gereden kilometer 23 eurocent als kosten aftrekken van de winst.

LEASE VAN OCCASION
Vindt u een nieuwe auto niet belangrijk of te duur? Dan kunt u ook een gebruikte auto leasen. Daarmee bent u goedkoper uit.

Aandachtspunten bij private lease

INVLOED OP MAXIMALE HYPOTHEEK
Bent u van plan een huis te kopen? Houdt er dan rekening mee dat leaseverplichtingen uw maximale hypotheekbedrag verlagen. Bij een maandelijkse leaseverplichting van 400 euro kunt u enkele tienduizenden euro’s minder lenen.

BKR-REGISTRATIE BIJ AUTO LEASEN
Een private leasecontract staat in het register van Stichting BKR. Registratie hoeft niet nadelig te zijn. Komt u uw financiële verplichtingen elke maand na? Dan trekken toekomstige kredietverstrekkers de conclusie dat u prima in staat bent om met uw financiële verantwoordelijkheden om te gaan.

KILOMETERBUNDEL
Schat vooraf in hoeveel kilometers u totaal gaat rijden. Stem de kilometerbundel daar op af. Kilometers die buiten de overeengekomen bundel vallen, zijn duurder dan kilometers die binnen de bundel vallen. 

MAANDELIJKSE TERMIJNEN
De leasetermijn moet u maandelijks betalen. Heeft u als zzp’er sterke maandelijkse inkomensschommelingen? Dan is private lease niet aan te raden. Biedt de nabije toekomst geen stabiliteit in de persoonlijke levenssfeer of inkomen? Bedenk dan dat de leasevoorwaarden in het contract zeer strikt zijn. Een ‘shortlease’ product biedt mogelijk uitkomst omdat dit per maand opzegbaar is.

CONTRACTBREUK
Een leasecontract kunt u niet zomaar verbreken. De kosten van een contractbreuk bij private lease zijn hoog. Verhuizing, scheiding of weinig opdrachten leiden vaak tot ontbinding van het private leasecontract. Kosteloos ontbinden kan met een vooraf gemaakte beschermconstructie, waarvoor u extra betaalt. Dat levert u meer flexibiliteit op.

AANBIEDERS VERGELIJKEN
Er zijn veel verschillen tussen aanbieders van private lease. Iedereen doet het net even anders. Maak een vergelijking en let daarbij niet alleen op de prijs. Een laag maandtarief lijkt aantrekkelijk, maar dan heeft u bijvoorbeeld een hoog eigen risico bij schade. Neem de volgende contractvoorwaarden mee in uw vergelijking: vervangend vervoer, hoogte van het eigen risico bij schade en de meerkosten als u de kilometerbundel overschrijdt.

KLIMAATAKKOORD EN PRIVATE LEASE
Het Klimaatakkoord is onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is een overeenkomst tussen organisaties en bedrijven in Nederland om de opwarming van de aarde verder tegen te gaan. Doel is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor het privé leasen van een elektrische auto.

SUBSIDIEREGELING ELEKTRISCHE PERSONENAUTO’S PARTICULIEREN (SEPP)
Heeft u al eens gedacht aan private lease van een elektrische auto? Dit kan voordelig uitpakken als u wilt rijden met een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse. Kijk of u in aanmerking komt voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze subsidieregeling is alleen voor particulieren. U komt eenmalig in aanmerking voor subsidie als u aan de voorwaarden voldoet. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Per jaar is een maximum bedrag beschikbaar.

VRAAG UW ADVISEUR
Een leasecontract gaat u voor een langere periode aan. Neem contact op met uw accountant van NAHV Accountants om advies wat in uw situatie een goede keuze is.

Bron: https://www.kvk.nl

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden