Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Stamrechtvrijstelling vervalt per 1 januari 2014

Per 1 januari 2014 vervalt de stamrechtvrijstelling voor nieuwe gevallen. Voor stamrechten die zijn toegekend vóór 1 januari 2014 en waarop de stamrechtvrijstelling van toepassing is, geldt overgangsrecht.

Dat maakt de Belastingdienst vandaag bekend.

Vanaf 1 januari 2014 kunnen stamrechtaanspraken ook ineens worden uitgekeerd of in een andere vorm dan periodieke uitkeringen. Daarnaast mogen in 2014 deze stamrechten in de volgende twee situaties volledig in één keer worden uitgekeerd onder inhouding van loonheffingen over 80 procent van de aanspraak:

  • De uitkering ter vervanging van gederfd of te derven loon (bijvoorbeeld een ontslaguitkering) is vóór 15 november 2013 overgemaakt naar de rekening van de stamrecht-bv, bank, beleggingsinstelling of verzekeraar.
  • De werkgever treedt zelf op als verzekeraar van het stamrecht. Ook heeft de werkgever zich verplicht vóór 15 november 2013 het stamrecht te verzekeren.

Zie voor meer informatie over het vervallen van de stamrechtvrijstelling en de mogelijkheid tot een eenmalige uitkering de tweede uitgave van de begin december te verschijnen ‘Nieuwsbrief loonheffingen 2014’ en www.belastingdienstpensioensite.nl.

De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel met de wijzigingen akkoord gaan.

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden