Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Steeds meer boekhoudpakketten geschikt voor e-factureren in UBL

Op donderdag 21 mei liet de UBL Ketentest tijdens Financial Systems 2015 zien hoe het verzenden en verwerken van UBL e-facturen in de praktijk werkt en welke pakketten al ‘UBL ready’ zijn.

Het UBL Ketentest-project heeft in de eerste vijf maanden flinke stappen gezet om boekhoudpakketten, naast e-facturen in pfd-formaat, ook de e-factuur in het UBL-formaat mee te laten sturen. Dat levert enorme besparingen op voor het mkb en de zzp’er (99% van het bedrijfsleven). Bovendien gaat het ook steeds vaker verplicht gesteld worden”, aldus de initiatiefnemers van het project Gerard Bottemanne (GBNED) en Friso de Jong (Platform E-factureren).

Allereerst heeft Europa verplicht dat overheidsinstanties uiterlijk in 2018  alleen nog maar e-facturen in UBL en vergelijkbare formaten kunnen ontvangen. Leveranciers moeten dan ‘UBL ready’ zijn. Daarnaast verplichten ‘ketenkoningen’ hun leveranciers om de facturen in een geavanceerder formaat dan pdf aan te leveren, en dus bijvoorbeeld in UBL.

Ook gaat er steeds meer ‘peer pressure’ ontstaan. Bedrijven ervaren dat e-facturen in UBL-formaat het mogelijk maakt om hun inkoopfacturen meteen om te zetten tot een boekingsvoorstel en daarmee snel en foutloos te verwerken. Ze vragen hun leveranciers om hun facturen in UBL aan te leveren.

De UBL Ketentest laat softwareleveranciers (boekhouden, e-factureren) en accountants- en administratiekantoren het voor zzp’ers, mkb’ers en overheden mogelijk maken om UBL te kunnen verzenden en ontvangen én laat zien dat dit gemakkelijk en laagdrempelig kan.

Gerard Bottemanne: “Zodra je de kracht en eenvoud van UBL-e-factuur in de praktijk hebt meegemaakt, wil je niets anders meer. Dat zien steeds meer aanbieders van boekhoudsoftware ook in. Daarom stellen steeds meer aanbieders het verzenden en verwerken van UBL-e-facturen standaard beschikbaar aan hun klanten. Wij stimuleren en faciliteren ze daarbij zo praktisch mogelijk met de UBL Ketentest, die softwareleveranciers voorziet van de nodige documenten en testfaciliteiten. Ruim 70 leveranciers hebben zich inmiddels aangemeld als deelnemer aan de UBL Ketentest.”

Friso de Jong: “Zodra we dit jaar ons doel halen en dus voldoende aanbieders van boekhoudsoftware (en aanverwante dienstverleners) hebben die UBL-e-facturen kunnen uitwisselen – ‘UBL ready’ zijn –, dan nemen we de volgende stap. Met die lijst van ‘UBL-ready’-boekhoudsoftware gaan we naar accountants- en administratiekantoren om ze te prikkelen ook UBL-facturen te gaan verzenden en verwerken. Dat zou geen punt moeten zijn, zij gebruiken immers boekhoudpakketten die ‘UBL ready’ zijn. En we zien al dat de eerste accountants- en administratiekantoren zich bij ons melden.”

Praktijkdemonstraties tijdens Financial Systems 2015

Tijdens Financial Systems op donderdag 21 mei liet het UBL Ketentest-project zien welke vorderingen er zijn gemaakt. Ook werd in de praktijk gedemonstreerd dat het geen enkele moeite kost om een UBL-e-factuur mee te sturen en om een UBL-e-factuur te verwerken in de administratie.

Ook het financiële pakket wat wij onze cliënten aanbieden (Afas) is hiervoor geschikt. Wilt u weten hoe u dit moet inrichten? Neem gerust contact met ons op.

Bron: https://www.accountant.nl/nieuws/2015/5/steeds-meer-boekhoudpakketten-geschikt-voor-e-factureren-in-ubl/?ctx=news-take%2815%29

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden