Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Strenger controleren op kosten ondernemer

U mag als ondernemer alleen de zakelijke kosten in aftrek brengen van de winst. Uit onderzoek blijkt dat veel ondernemers ook privé-uitgaven op de zaak boeken. De Belastingdienst heeft daarom besloten de komende tijd strenger te gaan controleren op de kosten van de ondernemer.

Om de winst van uw onderneming te bepalen, moet u de opbrengsten verminderen met de kosten. Het moet dan wel gaan om zakelijke kosten van uw onderneming. Zakelijke kosten zijn de kosten die – binnen redelijke grenzen – nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben. Heeft u daarnaast ook andere kosten gemaakt, dan kunt u die niet in aftrek brengen op de winst. In de praktijk blijkt dat niet alle ondernemers zich hieraan houden.

Meer ondernemers controleren

Recent is de Belastingdienst daarom gestart met een pilot bij 360 ondernemers. Hieruit bleek dat veel ondernemers toch privékosten zoals een verbouwing van het woonhuis, een vakantie of een saunabezoek op de zaak boeken. Tijdens deze pilot corrigeerde de fiscus voor € 1,3 miljoen aan kosten. De Belastingdienst kan de te weinig geheven belasting dan navorderen en daarnaast een boete opleggen. Naar aanleiding van deze pilot heeft de fiscus besloten om meer ondernemers te gaan controleren op de kostenaftrek. Dit moet de onterechte aftrek van privékosten voorkomen.

 

Bron: FiscaalRendement

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden