Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Tweede Kamer akkoord met nieuwe btw-regels voor cadeaukaarten

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel over nieuwe btw-regels voor vouchers, zoals cadeaukaarten, waardecoupons e.d. De nieuwe regels gaan in per 1 januari 2019.

Met het wetsvoorstel wordt de Europese voucherrichtlijn geïmplementeerd in de Wet op de omzetbelasting 1968. De huidige btw-heffing over goederenleveringen en dienstverrichtingen waarbij ‘betaald’ wordt met vouchers, is namelijk onduidelijk. Vooral in grensoverschrijdende situaties. Zo kan het voorkomen dat de ene EU-lidstaat bij de uitgifte van bijvoorbeeld een prepaid-telefoonkaart al btw in rekening brengt, terwijl een andere lidstaat dit pas doet op het moment van het feitelijke gebruik. Deze verschillende regels kunnen ertoe leiden dat in sommige gevallen twee keer omzetbelasting betaald moet worden; bij uitgifte van de kaart in de ene lidstaat én bij het gebruik van de kaart in de andere lidstaat. Het kan echter ook voor een omgekeerde situatie zorgen, waarbij helemaal géén omzetbelasting wordt betaald. De nieuwe regels moeten voor duidelijkheid zorgen.

Het wetsvoorstel met de nieuwe regels behandelt de definitie en de soorten van vouchers, het al dan niet heffen van btw bij transacties met vouchers en de maatstaf van heffing bij belaste transacties met een voucher.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

 

Bron: https://www.rb.nl/nieuws/bericht/1194/tweede-kamer-akkoord-met-nieuwe-btw-regels-voor-vouchers

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden