Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Uurtje-factuurtje ook bij advocaten ter discussie

Er wordt al dertig jaar over gepraat, maar in de praktijk worden vrijwel alle diensten afgerekend volgens uurtje factuurtje. Zeggen sommige advocaten. Volgens advocaten die met vaste prijzen werken is uurtje factuurtje echter een verouderd systeem met ‘perverse prikkels’.

Net als in de accountancy staan ook de verdienmodellen in de advocatuur ter discussie. Uitgeverij Celsus en SupportlawyerOnline organiseerde er een debat over en Advocatie.nl doet verslag.

Advocatenblad-columnist Matthijs Kaaks noemde transparant declareren iets voor “serviele urenschrijvers die denken in blokjes van zes minuten” en wordt geen enkele cliënt daarmee een tevreden klant. Het moeten draaien om vertrouwen en zekerheid. De ideale situatie zou dan zijn dat een advocaat voor een vast bedrag zijn cliënten het hele jaar bijstaat, ongeacht wat er op hun pad komt.

De Haagse deken Bas Martens denkt dat weinig advocaten anders willen declareren dan uurtje factuurtje en volgens hem is dat in de basis ook “de meest eerlijke manier, als je het maar goed doet”. Wel hebben advocaten de plicht om vooraf zo goed mogelijk in te schatten wat een zaak gaat kosten. En mochten de kosten hoger oplopen dan voorzien: altijd communiceren met de cliënt. “Zorg ervoor dat de declaratie zacht landt.”

Volgens General Counsel Max Hübner van pensioenfonds PGGM zal uurtje factuurtje voor specialistisch advies op maat blijven bestaan, maar zal terugkerend en eenvoudig werk steeds vaker worden afgerekend op basis van vaste prijzen.

Antoine Endtz van het met vaste prijzen werkende kantoor Endtz & Co stelde dat de advocatuur sinds de commercialisering van de jaren zeventig van de vorige eeuw op te grote afstand van de cliënt is komen te staan, met fraude tot gevolg. “Uurtje factuurtje stelt de kantoren in staat om zelf aan de knoppen te draaien. De bestanddelen zijn dan de uurtarieven, de geschreven uren en de leverage. Dat systeem noopt tot fraude. Ik pleit daarom voor vaste prijzen, zodat de cliënt net als bij de loodgieter van tevoren weet waar hij aan toe is.”

Consultant Maarten de Haas van RaymakersvdBruggen gelooft niet in zulk frauduleus handelen en wijst op de populariteit van uurtje factuurtje: 90 tot 95 procent declareert volgens hem nog altijd zo. “We praten er al ruim dertig jaar over, maar uiteindelijk verandert er weinig. We kunnen eenvoudigweg niet anders concluderen dan dat uurtje factuurtje voor velen nog altijd een heel aantrekkelijke methode is.”

Maar volgens Frederique Leeflang van Boekel De Nerée is er wel degelijk iets aan de hand. “De laatste vijf jaar wordt er steeds vaker om alternatieven gevraagd.”

 

Bron: Accountant

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden