Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Verruim periode voor btw-aftrek zonnepanelen

Vereniging Eigen Huis vindt dat een grote groep eigenaren van zonnepanelen door het ministerie van Financiën buitenspel is gezet.

De groep komt niet in aanmerking voor btw-aangifte en kan daardoor de btw van hun aangeschafte zonnepanelen niet terugvragen. Dat schrijft de vereniging van huiseigenaren in een brief aan staatssecretaris Weekers.

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie beschouwt de Belastingdienst huiseigenaren met zonnepanelen als ondernemer voor de btw als zij een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het net, en daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier.

Begin november liet het ministerie weten in welke situaties eigenaren van zonnepanelen recht hebben op btw-aftrek.

“Zo vallen consumenten die voor 1 april 2013 zonnepanelen hebben gekocht buiten de boot, omdat er per kwartaal belastingaangifte moet worden gedaan. Eigenaren van zonnepanelen die tussen 1 april en 20 juni zonnepanelen hebben gekocht en hebben gewacht op meer duidelijkheid van het ministerie van Financiën, zijn door het trage besluit inmiddels ook uitgesloten van btw-aftrek.”

Vereniging Eigen Huis vraagt staatssecretaris Weekers zijn besluit te herzien, zodat huiseigenaren die dit jaar, ook voor 20 juni, zonnepanelen hebben aangeschaft alsnog tijdig btw-aangifte kunnen doen.

“Als oplossing kunnen deze bij de Belastingdienst verzoeken om het doen van jaaraangifte. Eigenaren van zonnepanelen zullen in de meeste gevallen wel voldoen aan de door de Belastingdienst gestelde voorwaarden voor het doen voor jaaraangifte voor de btw aangezien vaak al op voorhand is vast te stellen dat er per jaar minder dan € 1.883 btw verschuldigd zal zijn”, aldus de vereniging.     

 

Bron: Accountant

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden