Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Vouchers om ondernemers in coronatijd te helpen

Dinsdagavond 13 oktober 2020 heeft Mark Rutte bekend gemaakt dat Nederland weer in gedeeltelijke lockdown zou gaan. De horeca is voorlopig weer dicht. Voor alle (horeca)ondernemers in Nederland die momenteel veel vouchers verkopen: wees u bewust van welke soorten vouchers u verkoopt en wat de gevolgen zijn voor de btw.

SHOP LOCAL EN HELP DE HORECA
“Shop Local” en “Help de horeca!” Deze teksten komen regelmatig naar voren op het internet en social media. Een actie om (horeca)ondernemers een steuntje in de rug te geven in deze vreemde tijd. Zo kon er al eerder dit jaar via diverse websites een voucher van een favoriet restaurant of café worden gekocht. Deze vouchers kunnen later worden ingewisseld wanneer de horeca weer open is.

Vouchers worden ook wel cadeaubonnen genoemd. Een voucher geeft recht op een levering van goederen of een dienst zonder verplichte bijbetaling. Uiteraard dient er worden bijbetaald als de waarde van de goederen of diensten de waarde van de voucher overstijgt. In deze blog staan wij stil bij de verwerking van de btw op vouchers.

CADEAUBONNEN/VOUCHERS
Vanaf 1 januari 2019 wordt er onderscheid gemaakt in soort cadeaubonnen, namelijk een cadeaubon voor enkelvoudig gebruik en cadeaubon voor meervoudig gebruik. Het tijdstip waarop omzetbelasting verschuldigd is hangt af van om welke soort cadeaubon het gaat.

Enkelvoudig gebruik
Een voucher voor enkelvoudig gebruik geeft recht op een bepaalde dienst of levering waar bij uitgifte duidelijk is welk product of dienst met de voucher kan worden aangeschaft. Doordat op het moment van uitgifte bekend is welk product of dienst afgenomen wordt, is ook bekend tegen welk btw-bedrag verschuldigd is. Een voorbeeld is een voucher voor toegang tot de bioscoop. Indien de voucher voor enkelvoudig gebruik is, is de btw verschuldigd op het moment dat de voucher wordt verkocht.

Elke overdracht van een voucher wordt gezien als een levering van een goed of de verrichting van de dienst waarop de voucher betrekking heeft. Dit houdt in dat de verkoper van de voucher over de verkoop van de voucher btw verschuldigd is. De inwisseling wordt door de fiscus niet als zelfstandige handeling voor de btw gezien, daarom is bij inwisseling geen btw verschuldigd. Indien de klant de voucher inwisselt voor een product of dienst waarvan de waarde hoger is dan de waarde van de voucher is over het bij te betalen bedrag btw verschuldigd.

Meervoudig gebruik
Een voucher voor meervoudig gebruik geeft ook recht op een bepaalde dienst of levering. Echter is het bij uitgifte niet duidelijk welke dienst of levering met bijbehorend btw-tarief zal worden aangeschaft. Een voorbeeld van een meervoudige waardebon is een VVV-bon. Deze kan in de supermarkt worden ingewisseld tegen producten met 9% btw, maar ook in een warenhuis met producten waarover 21% btw verschuldigd is. Bij vouchers voor meervoudig gebruik is de btw verschuldigd op het moment van inwisseling van de waardebon. Omdat op het moment van inwisseling pas bekend is tegen welk product de voucher wordt ingewisseld.

De ondernemer die de goederen feitelijk overhandigt of de dienst feitelijk verricht is btw verschuldigd. De maatstaf van de heffing is het bedrag dat voor de voucher is betaald. Indien het bedrag niet bekend is dat voor de voucher is betaald, is de maatstaf van de heffing de waarde die op de voucher staat weergeven. Dit wordt ook wel de nominale waarde van de voucher genoemd.

VERWERKING BOEKHOUDING
De verkoop van een voucher is een financiële transactie, omdat er betaalmiddelen worden gewisseld. De klant ruilt geld in voor een voucher, waarmee de klant op een later moment in het restaurant of café kan betalen. Het restaurant of het café heeft als het ware een voorschot ontvangen. In de boekhouding dient het voorschot te worden verwerkt onder de kortlopende schulden. Wanneer de voucher wordt ingewisseld, wordt het voorschot teruggebracht naar nihil en wordt de omzet geboekt.

Het is als ondernemer goed om te weten welke soort vouchers uw onderneming verkoopt. Door de verkoop van vouchers met meervoudig gebruik wordt de btw-heffing uitgesteld. Uit uw administratie moet blijken van welke soort voucher sprake is.

MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?
Wilt u meer weten over onze dienstverlening voor ondernemers? Neem dan gerust contact op met ons.

Bron: https://www2.deloitte.com

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden