Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Wiebes: Fiscaal voordelige ‘fiets van de baas’ verdwijnt niet

De fiscaal voordelige ‘fiets van de baas’ verdwijnt niet. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat vrijdag in reactie op een noodkreet van organisaties als de BOVAG, de Fietsersbond en Natuur & Milieu. Die vrezen dat de fiscale voordelen van de fiets in het woon-werkverkeer verdwijnen.

Wiebes stelt dat de aparte regeling voor het aanschaffen van een fiets via de werkgever weliswaar verdwijnt, maar dat het belastingvoordeel nog steeds kan worden behaald. De fiets wordt vanaf volgend jaar alleen net zo behandeld als het kerstpakket of bedrijfsuitjes. Werkgever en werknemer moeten samen bepalen waar ze het belastingvoordeel willen leggen. Daarvoor is een percentage van 1,2 procent van de loonsom beschikbaar. Communicatiemiddelen als laptops of mobiele telefoons zitten nog wel in een aparte categorie en concurreren daarmee niet met kerstpakket of fiets.

Alleen al vanwege ‘schone, stille en gezonde mobiliteit’ zou fietsen (ook) fiscaal gestimuleerd moeten worden, vinden BOVAG, Fietsersbond, Natuur & Milieu en de RAI Vereniging. De organisaties hebben eerder met staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) afgesproken ernaar te streven 5 procent meer mensen voor woon-werkverkeer op de fiets te krijgen. Dat wordt volgens de BOVAG ‘praktisch onhaalbaar’ als de bestaande regeling wordt onderuitgehaald.

“Wat je met de ene staatssecretaris afspreekt, wordt door de andere staatssecretaris de nek omgedraaid. Wij begrijpen wel dat Wiebes de belastingen wil vereenvoudigen, maar als je echt wil dat mensen meer gaan bewegen dan is het oliedom dat de je aparte regeling voor fietsen schrapt”, zegt een woordvoerder van BOVAG. “Uit onderzoek van TNO blijkt dat mensen die een ‘bedrijfsfiets’ aanschaffen, ook daadwerkelijk meer gaan fietsen.”

Wilt u meer informatie over ‘de fiets van de baas’, neem dan gerust contact met ons op.

 

Bron: Accountancynieuws

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden