Jouw accountant in Alphen aan den Rijn en Amsterdam

Zorgpremie in 2016 gemiddeld 100 euro per maand

Nederlanders zijn volgend jaar gemiddeld 100 euro per maand kwijt aan premie voor de basiszorgverzekering. Dat is ongeveer 3 euro meer dan in 2015, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag. De dienst heeft alle premies binnengekregen en doorgerekend.

De gemiddelde premie over het hele jaar gaat met 41 euro omhoog. Dat komt door de stijgende zorgkosten, onder meer vanwege vergrijzing. Toch valt de stijging lager uit dan verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid had eerder geschat dat de premie met 85 euro zou stijgen. Verzekeraars hebben hun reserves aangesproken om de toename te dempen.

Mensen kunnen over het hele jaar nog ongeveer 300 euro besparen op hun premies. Daarvoor zouden ze hun eigen risico moeten verhogen van de verplichte 385 euro naar de maximaal mogelijke 885 euro. ‘Dat loont als je weinig zorgkosten verwacht en het geld achter de hand hebt wanneer je bijvoorbeeld een been breekt. Wil je het risico niet nemen of weet je dat er veel zorgkosten aankomen, is een lager eigen risico beter’, zegt de NZa.

De basisverzekering dekt onder meer een bezoek aan de huisarts, zorg rond zwangerschap en bevalling en afspraken van kinderen bij de tandarts. Het pakket wordt volgend jaar uitgebreid met onder meer ambulancevervoer bij jeugd-ggz. Bovendien vervalt de eigen bijdrage voor gehoorapparaten voor kinderen tot achttien jaar.

De goedkoopste polis is Gewoon Zekur van Univé. Die kost 1032 euro per jaar als mensen het verplichte eigen risico van 385 euro nemen. Daar staat tegenover dat klanten maar uit een paar zorgaanbieders kunnen kiezen. Bij de duurste polissen (IZA, VGZ en de Goudse) hebben verzekerden wel vrije keuze. Dat kost ze 1367,40 euro per jaar bij het minimale eigen risico.

De premie is volgend jaar wel lager dan die in 2012 en 2013. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het pakket uitgebreid, terwijl er 12 miljard euro minder aan zorg wordt uitgegeven dan geschat. ,,Als we dat niet hadden gedaan, zou de premie op jaarbasis nu ruim 150 euro per persoon hoger zijn geweest”, aldus het departement.

Bron: http://accountantweek.nl/artikel/zorgpremie-in-2016-gemiddeld-100-euro-per-maand

© Copyright 2013 - NAHV Accountants - Algemeene voorwaarden